• ro
  • en
  • it
  • fr

Coroane si punti dentare

Coroana dentara este recomandata atunci cand dintele a suferit o pierdere semnificativa din structura sa. Ea reface practic exteriorul dintelui, redand forma si dimensiunea normala a acestuia, dar totodata si functia sa de baza, anume masticatia. Coroana dentara poate fi atasata si unui implant dentar, dandu-i forma si structura functionala a unui dinte natural.

Puntea dentara este o restaurare dentara fixa ce se foloseste pentru inlocuirea dintilor lipsa. La extremitati se sprijina cu ajutorul coroanelor dentare pe dintii slefuiti sau pe implanturi, central realizandu-se dinti artificiali meniti sa protezeze spatiile edentate.

Materialele din care pot fi realizate coroanele si puntile dentare difera foarte mult, fiecare pacient reprezentand o situatie clinica aparte, dintii restanti si suportul muco-osos fiind diferit. De aceea planul de tratament se realizeaza numai dupa o consultatie clinica amanuntita.

Coroana ceramica pe suport metalic

Reprezinta o combinare a rezistentei mecanice a metalului si a calitatilor estetice ale materialului ceramic. Suportul metalic este integral acoperit de ceramica, neexistand diferente intre restaurarea protetica si diinti naturali restanti, cread rezultate estetice foarte bune. Insa, pe masura inaintarii in varsta a pacientului, apare retractia gingivala, ceea ce face sa devina vizibila marginea metalului la baza dintelui, printr-o dunga subtire inchisa la culoare.

Indicatia coroanelor metalo-ceramice este pe dintii din zona laterala.

Coroana ceramica pe suport de zirconiu

Reprezinta cea mai moderna metoda datorita proprietatilor oxidului de zirconiu, care este complet biocompatibil (tolerat de organismul uman), este foarte rezistent, nu produce alergii si iritatii ale tesuturiilor inconjuratoare, nu produce gustul metalic atat de deranjant, este mai usor decat coroanele pe suport metalic si, foarte important, este de culoare alba, foarte asemanatoare cu a dintior naturali, ceea ce confera un aspect estetic deosebit, mult superior restaurarilor metalo-ceramice. Desi este o descoperire recenta, tinde sa ia locul coroanelor metalo-ceramice tocmai pentru a elimina metalul de la nivelul cavitatii orale si a imbunatati aspectul estetic cu unul cat mai natural.
In realizarea lucrarilor pe zirconiu, tehnicianul dentar este asistat de calculator, tehnologia CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Assisted Manufacturing) oferind posibilitatea reproducerii fidele a preparatiei facute de medic pe dintele restaurat.

Indicatia coroanelor ceramice pe suport de zirconiu este restaurarea dintilor anteriori si laterali.

Coroane din ceramica presata Emax

Coroanele din ceramica presata sunt realizate fara suport metalic, au rezistenta mare la fractura si sunt translucente (foarte estetice). Acestea reprezintă nivelul estetic de cel mai înalt grad. Transluciditatea lor este similară cu cel ai dinţilor naturali, iar contactul cu gingia se realizează numai prin ceramică. Coroanele Emax reprezinta soluţia ideală pentru pacienţii care acuză reacţie alergică la diferite metale. Ele se utilizează în special la nivelul dinţilor frontali.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.