• ro

Bruxismul este definitia medicala pentru obiceiul de a scrâşni din dinţi involuntar – un asa zis obicei care poate afecta grav sănătatea dentara, poate conduce la migrene, dureri de trigemeni şi chiar la pierderea dinţilor.

Din ce in ce mai multi oameni sufera de problema bruxism-ului. Cauzele sunt multiple.

  • Lipsa dintilor de timpuriu
  • Lucrari protetice incorect adaptate in ocluzie
  • Migrarea dintilor atunci cand este extras un dinte si nu se inlocuieste cu o lucrare.
  • Stres
  • Tratament ortodontic realizat incorect sau nerealizat
  • Molari de minte

Persoanele care suferă de bruxism scrâşnesc din dinţi în somn sau chiar in timpul zilei, exercitând asupra dinţilor o presiune de 10 ori mai mare decât atunci când mestecă, de exemplu.

Ca urmare, nu numai că dinţii se tocesc, dar ligamentele care fixează dinţii în alveolele dentare încep să se deterioreze, dinţii încep să se mişte, iar uneori nu mai pot fi salvaţi prin tratament stomatologic, ci trebuie extraşi. Pierderea dinţilor are un impact negativ asupra ocluziei, problema bruxismului se agraveaza, nu dispare fara un tratament adecvat.Lipsa de stabilitate a dinţilor în alveole permite pătrunderea mai uşoară a bacteriilor în gingii, determinând infecţii, uneori chiar abcese paradontale. Chiar daca in locul dintilor extrasi se insereaza un implant si se realizeaza o lucrare protetica, dar neadaptata corespunzator ocluziei, bruxismul merge mai departe, ducind pina la pierderea implantului.Bruxismul determină nu numai dureri dentare permanente, ci poate cauza şi dureri articulare temporo-mandibulare care nu cedeaza indiferent de tratamentul protetic facut. De asemenea pot aparea migrene. Apar dureri locale care pot fi confundate cu durerile de urechi , sau sunete in urechi (deoarece cele două regiuni ale corpului sunt foarte apropiate una de alta). Cracmentele sunt un prim semn de apartitie a bruxismului, ulterior apar si durerile articulare-temporo-mandibulare.

Un mijloc obişnuit de prevenire a efectelor bruxismului este purtarea unui dispozitiv din silicon/gutiera care să protejeze dinţii în cursu noptii.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.