• ro

Tratamentul  ortodontic a evoluat in ultimele decenii la un nivel la care nici ca puteai visa. Progresul tehnologiilor a facut posibila conceperea unor sisteme ortodontice cu numeroase beneficii pentru pacient. In topul acestor sisteme, de cativa ani, se afla Invisalign. Metoda dezvoltata de catre Align Technologyincepand cu anul 1998

 

Invisalign este un sistem ortodontic care utilizeaza gutiere ( alignere ) transparente, purtate secvential, pentru a ajusta dintii, fiind o alternativa la aparatele ortodontice clasice, din sarma. Sistemul muta dintii din pozitia initiala, neplacuta, in pozitia prognozata si proiectata de calculator, placuta estetic si functional, in etape. Fiecarei etape ii este corespunzatoare o gutiera. Invisalign poate avea intre sase aligneri, pentru anomaliile dentare minime, pana la patruzeci si opt de gutiere, pentru cazurile mai complexe. Fiecare aligner muta dintii pe distante de 0.25 – 0.33 de milimetri. Gutierele sunt fabricate dintr-un material termoplastic elastic care aplica o presiune pe dinti astfel incat acestia sa se deplaseze pe directia dorita a planului de tratament.

 

Cat dureaza tratamentul?

Fiecare aligner este destinat a fi purtat 20 de ore pe zi, timp de doua saptamani. In medie tratamentul cu Invisalign dureaza 13.5 luni. Durata tratamentului variaza in functie de complexitatea miscarilor planificate ( deci de gravitatea problemei dentare ).

 

Dezavantaje vs avantaje ale sistemului Invisalign

Principalele dezavantaje ale sistemului Invisalign, in comparatie cu tratamentul ortodontic conventional, sunt costurile si limitarile tehnice in rezolvarea cazurilor complexe. Invisalign poate costa cu 20-30% mai mult decat tratamentul ortodontic clasic. Gutierele Invisalign sunt, probabil, mai vizibile decat aparatele linguale. Ca si in cazul aparatelor ortodontice obisnuite imediat dupa inceperea tratamentul, precum si dupa schimbarea gutierelor cu urmatoarea din serie, poti resimti durere si senzatie de presiune la nivelul dintilor.

Invisalign trateaza in mod eficient o mare varietate de probleme dentare, inclusiv aglomerarea dintilor, spatierile dintilor, crossbite-ul, overbite-ul si underbite-ul. Mai mult, designul permite sa mananci orice alimente doresti pentru ca poti indeparta gutierele in timpul meselor. Poti sa te speli pe dinti si sa folosesti ata si apa de gura in mod normal. Sanatatea dintilor si mai ales a gingiilor este pastrata. Acest lucru nu este posibil cu aparatele dentare obisnuite – poate dura 15-20 minute igienizarea de dupa mese. Gutierele sunt confectionate dintr-un material plastic neted asa incat sansele de lezare sau iritare a obrajilor si gingiilor sunt minime.

Statisticile furnizorului spun ca adolescentii care poarta Invisalign sunt cu 68% mai putin susceptibili la a fi tachinati de catre anturaj decat cei ce poarta aparat dentarde metal. In acelasi timp tinerii ce poarta Invisalign au sanse de doua ori mai mici sa le scada respectul de sine decat cei ce poarta aparata ortodontice clasice.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.