• ro

Ce înseamna o coroană?

Coroana dentară este o lucrare protetică ce acoperă (înveleşte) tot dintele în întregime.

Pentru ca medicul stomatolog să poata fixa coroana pe dinte, trebuie ca:

– să se prepare dintele respectiv (operaţiune numita şlefuire)

– dintele să fie sănătos/ corect tratat pe canal şi întărit cu un pivot/ să nu fie mobil.

 

Când se indica o coroană, ce rol are?

Coroana protetică trebuie să înlocuiască cât mai bine dintele pe care îl acoperă. Pentru aceasta, coroana trebuie să preia funcţiile dintelui (estetica, masticaţia, fonaţia, rezistenţa).

Coroana poate fi indicată pentru a proteza un dinte fracturat, abrazat sau foarte cariat, pentru a înlocui o coroana veche, în cazul unui dinte tratat pe canal sau pentru a îmbunătăţi aspectul estetic al unui dinte.

 

Din ce materiale  se poate realiza?

Scopul unei coroane este de a acoperi un dinte restaurat, cu un material special creat. In ziua de azi, medicii stomatologi au la dispoziţie o varietate de opţiuni de tratament.

Daca este posibil, aceste opţiuni trebuie analizate şi discutate înainte de realizarea în sine a coroanei.

 

Variante:

Coroana integral ceramică – este confecţionată în întregime din ceramică, fără schelet metalic sau de zirconiu. Se foloseşte în cazul coroanelor pe dinţii din faţă, acolo unde pretenţiile estetice sunt foarte ridicate.
Tehnologia sofisticată de realizare, utilizarea ceramicilor  speciale şi experienţa avansată a tehnicianului şi medicului ridică costul acestei lucrări, dar rezultatul estetic şi functional este excelent.

Coroana ceramică cu schelet de zirconiu – este confecţionată pe un schelet de zirconiu, peste care se aplică ceramica. Zirconiul are o culoare alba, cu o rezistenţă şi o adaptare deosebită.
Costul acestei variante este mai ridicat datorită sistemelor special pentru prelucrarea zirconiului şi al preţului ridicat al materialului în sine.

Se indică în cazul lucrărilor protetice (punţilor) laterale, acolo unde rezistenţa şi estetica trebuie să se îmbine armonios.

Coroana metalo-ceramică – scheletul este confecţionat din aliaje metalice nenobile (Cr-Ni/ Cr-Co) sau alte aliaje nobile (Au, Pd), peste care se ard straturi succesive de ceramică. Aceasta este singura care rămâne vizibilă în cavitatea bucală.
Se indică în majoritatea cazurilor atât pentru dinţii anteriori, cât şi pentru cei posteriori, având o rezistenţă foarte bună la forţele masticatorii şi o estetică bună.

Nu se ridică ca şi calitat din punct de vedere estetic la nivelul coroanelor ceramic, dar este net superioară coroanelor metalo-acrilice şi metalo-compozite.

 

Rezultate estetice

Coroanele integral ceramice oferă aspectul estetic cel mai apropiat de cel al dintelui natural. Noile tehnici de cimentare adezivă oferă o calitate şi rezistenţă deosebită legăturii dintre dinte şi coroana protetică.

 

După ce perioadă de timp vom trebui înlocuite coroanele?

Durabilitatea în timp a coroanelor este influenţată de mai mulţi factori:

– structura dentară

– rezistenţa bontului dentar

– existent unor obiceiuri vicioase (scrâşnirea dinţilor, muşcarea pe obiecte tari)

– menţinerea unei igiene riguroase.

În condiţii ideale de realizare şi utilizare , acestea pot avea o viaţă îndelungată, însă după 8-10 ani de utilizare, acestea ar trebui înlocuite deoarece apar retracţii ale gingiei consecutive îmbătrânirii.

 

De câte  şedinţe e nevoie pentru a fi realizată o coroană?

Execuţia unei coroane /punţi dentare presupune munca în echipă medic-tehnician, care necesită răbdare şi timp.

E nevoie de mai multe sedinţe (între 2-4 şedinţe) pentru realizarea unei coroane corecte: – slefuirea, realizarea coroanei provizorii

– amprentarea

– proba scheletului

– probă ceramic

– cimentare provizorie

– cimentare definitive.

 

De ce se “învineţeşte “ gingia în dreptul unei coroane?

Acest aspect poate avea 3 factori:

fie o coroană prea lungă care apasă pe gingia care se inflamează;
fie din cauza suportului metalic, în cazul coroanelor metalo-ceramice
dintele e devital (fără nerv) şi transpare culoarea prin gingia subţire.
Pot mânca orice cu o coroană ceramică?

Datorită rezistenţei crescute a ceramicii, apropiate de a smalţului dentar, în cazul în care aveţi coroane, puteţi mânca orice. Evident ca şi în cazul dinţilor naturali, pot exista accidente şi coroanele se pot fractura sau sparge.

Nici o lucrare dentară, oricât de scumpă ar fi, nu poate rezista la şocuri şi utilizări nepotrivite.

!!! Tratamentele nu trebuie considerate încheiate după cimentarea definitivă a restaurărilor protetice. Îngrijirea atentă în timp şi prezentarea la controale periodice sunt elemente foarte importante pentru a asigura o durată de viaţă cât mai lungă a acestor lucrări dentare.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.