Ce sunt fatetele dentare?

Faţetele dentare sunt „învelişuri” subţiri din portelan care se aplică pe suprafaţa vizibilă a dinţilor frontali, în special la cei superiori, restaurându-le armonios fizionomia.

Fațetele acoperă suprafața frontală a dintelui, rolul lor ținând mai ales de domeniul esteticii dentare: veți obține un zâmbet mai frumos acoperind dinții informi, uzați sau cu discromii. Prin fațetarea danturii se rezolvă probleme cum ar fi dinții prea spațiați (strungăreața) sau dinții ciobiți.

Faţetarea este o alternativă la protezarea prin coroane dentare din porţelan sau Zirconiu, unde pierderea de ţesut dentar este mai mare. Durata de viaţă a faţetelor ceramice este între 5 si 10 ani.

Avantajele fatetelor dentare :

Cel mai mare avantaj al fațetelor dentare este cel estetic. Fațetele dentare sunt cea mai bună alegere pentru un zâmbet „perfect”.

Un alt mare avantaj al fațetelor dentare îl reprezintă faptul că presupun șlefuirea unui volum de țesut dentar mult mai mic comparativ cu cazul coroanelor dentare.

Fațetele dentare se pot realiza în culori diferite, apropiindu-se de caracteristicile dinților naturali. Textura și transparența, precum și forma fațetelor se asortează danturii pacientului, dar și tenului, culorii pielii și a ochilor, pentru dobândirea unui aspect cât mai natural.

Materiale folosite la fatetele dentare

Fatetele dentare pot fi facute din mai multe tipuri de materiale:
• Oxid de Zirconiu sau full-Zirconiu. Extrem de rezistent, faaetele sunt confectionate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizata. Cea mai noua si mai recomandata tehnica.
• Ceramica presata. Fatetele din acest tip de ceramica sunt destul de rezistente, însa de obicei mai groase decât celelalte tipuri de fatete.
• Ceramica stratificata. Ceramica feldspatica este adaugata strat cu strat de catre tehnician si forma poate fi usor adaptata fiecarui pacient.
• Litiu disilicat. Foarte rezistent, fatetele sunt confectionate de asemenea prin tehnologia CAD/CAM.

Cum se realizeaza fatetele dentare?

Procedeul de faţetare dentara se poate face în două moduri:

  • Fatetarea dentara cu şlefuirea dinţilor. Cea mai indicată metodă acolo unde este nevoie de o schimbare drastică a aspectului dinţilor. Prepararea dinţilor constă în îndepărtarea unui strat de 1-2 mm din smalţul de pe suprafaţa externă a dintelui şi din zonele laterale. Această metodă este indicată şi acolo unde avem dinţi foarte voluminosi şi aplicarea unor faţete fără nicio preparare a dinţilor va creşte şi mai mult volumul acestora.
  • Fatetarea dentara fără şlefuire (no-prep) sau cu o şlefuire minimă a dinţilor. Această metodă este indicată în cazul unor dinţi mai subţiri şi foloseşte faţete de 0,5 mm grosime. Avantajul este conservarea ţesutului dentar.

Fatete dentare Cluj

Cazuri clinice

Bogdan

fatete dentare

Mihaela

fatete dentare si punte ceramica

Radu

fatete dentare

Fatete dentare Cluj Pret

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.