Profilaxie dentară
Detartrajul profesional
Detartrajul cu ultrasunete este o tehnica disponibila pentru indepartarea rapida si eficienta a tartrului dentar.
Acest procedeu functioneaza prin distribuirea de vibratii ultrasonice ce desprind calculul dentar de pe dinti. Varful instrumentului vibreaza impotriva dintelui, producand unde ce sparg si desprind calculul (tartrul) de pe suprafata dintelui. Din varful instrumentului curge in permanenta apa, ce are rolul de a indeparta resturile si de a preveni supraincalzirea dintelui.
Detartrajul ultrasonic curata deasemenea si zonele subgingivale, zone ce sunt foarte greu de explorat. Vibratiile sunt destul de blande, astfel incat gingiile nu sunt ranite, iar pacientul nu simte nicio durere.
Curatarea cu ultrasunete este recomandata tuturor persoanelor, indiferent de varsta, cel putin o data la 6-8 luni. Nu exista persoana care sa nu aiba tartru, fie ca este cauzat de saliva acida, de periajul defectuos, de consumul excesiv de bauturi colorate (ceaiuri, cafele, bauturi carbogazoase) sau tutun.
Boala gingiilor (gingivita) este cauzata de acumularea de tartru sub linia gingiei, atacand gingiile si structura osoasa, actiuni ce duc in timp la pierderea dintilor. Astfel, prin supunerea la detartrare cu ultrasunete, depozitele de tartru subgingival sunt eliminate, reducand astfel sangerarea si umflarea tesutului gingival. Aceasta procedura reprezinta primul pas in prevenirea, controlul si tratarea bolilor gingivale si parodontale.
Periajul profesional
Dupa ce tartrul este indepartat, suprafata dintilor este abrazata, fapt ce creeaza pacientului un real disconfort. Periajul profesional urmeaza detartrajul si presupune indepartarea resturilor de placa bacteriana, tartru si diferitele coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este facut cu ajutorul piesei de mana, cu o periuta si o pasta speciale, ce curata si lustruiesc suprafata dintilor.
Air-flow
Air flow-ul este metoda fluxului de aer ce curata si lustruieste suprafetele foarte bine. Din aparatul special destinat acestei proceduri iese un jet de aer comprimat, apa si particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafata dintelui, pentru a lustrui si a indeparta micile impuritati ramase dupa detartraj si periaj. Acest procedeu este ideal de facut dupa cele doua operatiuni mentionate mai sus (detartraj, periaj), deoarece, spre deosebire de celelalte , patrunde inclusiv in zonele interproximale.
Sigilarea
Sigilarea este o procedura stomatologica simpla si nedureroasa, prin care se izoleaza suprafata dentara de mediul cavitatii bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Practic, se acopera santurile foarte adancite de pe suprafata ocluzala a molarilor si premolarilor, acestea avand potential de retinere a resturilor alimentare ce nu pot fi indepartate prin periaj simplu.
Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale se realizeaza cu rasini compozite, compomeri sau cu ionomeri de sticla (glassionomeri). Aceste materiale protejeaza tesutul dentar prin elberarea de fluor.